Miért nincs érzéstelenítés?

HELYI ÉRZÉSTELENÍTÉS – ORVOST KÉRDEZTÜNK

 • Stúdiónkban nem használunk érzéstelenítést!

  Aminek oka van.

 • Egy szúrás helyett miért legyen több?

  • A hatékony érzéstelenítés (hogy ne lehessen érezni) piercing esetében az injekció lenne.
   A fújós érzéstelenítők nem érnek semmit piercing esetében, hiszen a spray csak a bőrfelszínre hat, a felületére.
   De a piercing a bőrben ( a felszín alatt ) helyezkedik majd el, ahol a spray már nem hat.
  • Az injekció beadás után hatna. Tehát a beadás maga fáj. ( Mindenki kapott már szurit, úgy fáj. )
  • A piercing tűvel készül, tehát a piercing szúrás hasonlóan fáj, mint az injekció.
   DE! Piercing fajtától függ, melyik mennyire fáj – a legtöbb piercingnél jobban fáj az injekció!
   ( Lövéssel se ússza meg senki a fájdalmat! Tévedés ne essék, a lövés ennél rosszabb! )
  • Akkor készüljön egy injekció szúrás, ami fáj, hogy utána készüljön piercing szúrás, ami ne fájjon (ami kevésbé is fájna a szurinál) ?
   Értelmetlen.
   Hogy semmi ne fájjon, célját veszti. Valamelyik így is úgy is fájni fog.
   Egyszerűbb túlesni minden macera nélkül magán a piercingen, nem?
 • Az érzéstelenítő vényköteles! Az adott személynek írhatja ki az orvos.

  Az érzéstelenítő vényköteles – tehát a stúdiók üzleti célból nem is szerezhetik be!
  Ezért nincs érzéstelenítő az üzletekben, így nálunk sem.
  Ezért sem használunk/használhatunk stúdiónkban, a Wwitch Tattoo vendégeinknek érzéstelenítést!

  (Valójában máshol sincs hatékony érzéstelenítés, csak meg akarnak nyugtatni.
  Kaptál szurit? Nem. Akkor nincs.)

Orvost kérdeztünk:

“Piercing behelyezés előtt számos alkalommal hangzik el a kérdés, miszerint a szúrás előtt kaphatsz-e valamilyen érzéstelenítőt. A válasz pedig minden esetbe az, hogy NEM.

A helyi érzéstelenítés gondolata csábítónak tűnhet, mert mint a neve is sejteti, elvileg fájdalommentessé teszi a szúrást. Elvileg. A hatás azonban nem minden esetben garantálható, sőt, az érzéstelenítés folyamata akár nagyobb fájdalmat okozhat, mint maga a piercing-szúrás, többek között ezen okok miatt nem alkalmazzuk.

Leggyakrabban helyi érzéstelenítőként alkalmazott készítmény a Lidocain spray, illetve oldat, a legtöbb szalonban (ahol alkalmaznak érzéstelenítést) ezekkel találkozhattok. (Elöljáróban megjegyezném, hogy mindkét termék vényköteles, emiatt mindennapos használatra nem elérhetők. Ha esetleg mégis sikerül beszerezni, az ár –természetesen- a vevőt terheli, így számodra mindjárt többlet költséggel jár a piercing behelyezése.)

A Lidocain spray használata tűnik a legígéretesebbnek, mivel csak 1-2 „spricc” és nem is fáj semmi. Elvileg. Ez az eljárás azonban maximum az ember lelki világának megnyugtatására alkalmas, mivel a bőrfelület érzéstelenítésén túl a mélyebb szövetrétegekre (pl. bőr alatti kötőszövet, porcszövet) nem hat, ezek átszúrása ugyanúgy fájdalommal jár, mint „spricc” nélkül. Mellékhatásként ugyanakkor jelentkezhet bőrpír, duzzanat, tartósabb zsibbadás/ bizsergésérzés. Szájüregi alkalmazás esetén (mivel az oldat alkohol tartalmú) néhány órán át nem árt tartózkodni az autóvezetéstől.

A mélyebb szövetrétegek érzéstelenítésére Lidocain injectio alkalmas. Ennek beadása –csakúgy, mint a piercing-szúrás – tűvel történik. Magyarul ahelyett, hogy 1 szúrásból túl lennél a dolgon, rögtön kapsz még 1-2 fájdalmas szúrást gratis. (De legalább a lényeg nem fog fájni – szerintem nem éri meg.) Ezen esetben azzal is számolni kell, hogy a lidocain a szövetek közé jutva feszítő, égő érzést válthat ki, ami szintén nem kellemes. Emellett vannak olyan helyek, amik ezzel a módszerrel sem érzésteleníthetők (pl. fülkagyló porc), illetve olyanok, amelyek ilyen jellegű érzéstelenítésével nem érdemes kísérletezni (pl. a nyelv – a nyálfolyáson kívül a másik kellemetlenség a félrenyelés lehet). Ami ezen eljárással kapcsolatban szintén kényelmetlen lehet, az akár 1-2 napig tartó zsibbadás, bizsergés, esetleg égő érzés az érintett területnek megfelelően (viszont ez jegeléssel nem múlik el).

Nem árt szólni a lidocain tartalmú készítmények esetleges mellékhatásairól sem (a teljesség igénye nélkül): alkalmazásukkor létrejöhet duzzanat, bőrpír, égő-viszkető érzés, de okozhatnak vérnyomás-csökkenést, csökkent pulzusszámot, hányást, szédülést, sőt, akár anaphylaxiás reakciót is. Persze ezek a mellékhatások ritkák, de számolni kell velük, mert súlyos esetben akár azonnali orvosi beavatkozást tehetnek szükségessé.
(Mivel az üzletben dolgozók ezen mellékhatások kezelésére nincsenek felkészülve, abban az esetben sem fogják beadni neked a kért érzéstelenítőt, ha esetleg úgy döntenél, hogy te magad szerzed be azt.)

Én személy szerint ezen okok miatt nem ajánlom a helyi érzéstelenítőkkel való kísérletezést. A legjobb fájdalom-megelőzés, ha egyszerűen csak bemész a szalonba, veszel egy nagy levegőt, és nem stresszelsz azon, hogy mennyire fog fájni a szúrás.”

Dr. Kesztyüs Fruzsina Rózsa

Reméljük sikerült világosabbá tenni az érzéstelenítővel kapcsolatos kérdéseket.

 • Érdeklődj bátran üzenetben!

  Bármi kérdőjel van benned, írj nekünk!
  Üzeneteidet ide várjuk: KATT

 • Stúdiónk facebook oldalán

  Stúdiónk facebook oldalán mindig naprakész információkat találsz, és üzeneteidet is ide várjuk, és szélsebesen válaszolunk minden érdeklődő üzenetre teljes nyitvatartás alatt!